Gondolkoztatok már ezen? Én éppen ezen agyalok, amint azt a türelmes olvasó látni fogja :)

Magam egyszer egy céges vezetői tréningen vettem részt személyiségtípusok-tárgyban, és el kell mondanom, hogy az egy akkora "AHA" élmény volt, mint egy ház.

Igaz, ott munkaszempontból közelítettük meg a kérdést, tehát a különböző személyiségtípusok mint munkatárs, beosztott, főnök vagy ügyfél; munkakapcsolat és tárgyalási technikák.

Ettől még a különböző "személyiségtípusok" sportolni is szoktak, alkalmasint kettlebellt lengetnek a maguk és mások épülésére. Ez a téma egy alapos kutatást biztosan megérne, lehetséges, hogy volt is már ilyen, csak eddig nem találkoztam vele. Node nem is én fogom elvégezni :)

Úgyhogy ez itt most, az előzetes és jól megalapozott várakozásokkal ellentétben mégsem nem lesz Tudományos, csak legfeljebb Érdekes és Játékos, ha egyáltalán. Részben közismert dolgok, részben saját megfigyelés alapján, csak így szubjektíve. Konkrét személyekkel való hasonlóság kizárólag a véletlen műve természetesen! Bizonyítékom egy darab se, és a Kedves Olvasó tutira jobban ért mindehhez, mint én.

Beszélgetünk erről?

Személyiségtípusokról, dióhéjban, elnagyolva lásd ezeket: Hippokrátész szerinti Négy Temperamentum és a Marston szerinti DISC-szisztéma.

Ha kell, erre még visszatérhetünk, meg is ér egy misét legalább, de most rátérek a lényegre, különben sose kerültök haza. Ja annyit még azért szögezzünk le, hogy az alábbiakban megjelenített, nagyon karakteres és nagyon tiszta típusok ebben a formában valójában nem léteznek, bár sokan felmutatnak elég jellemző jegyeket belőle; de cserébe mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei. Ha valakit beazonosítottunk, akkor már lehet látni ezeket, és egyben azt is, hogy merre van a növekedési pálya :)

 

Pirosak (Kolerikus)

Címszavakban: Aktív, Cselekvő, Vezető, Kezdeményező, Dinamikus, Domináns, Hatékony, Arrogáns, Konfrontatív, Indulatos

Irodája: Diófa, mahagóni, bőr. Asztala üres, kivéve egy számítógépet és 1-2 dekoratív töltőtollat. A falon értékes festmények, diplomák, oklevelek, díjak, kitüntetések, néhány kép a yachtjáról, repülőjéről, motorjáról, illetve róla, amint kezetfog az Elnökkel.

Járgánya: Birodalmi csillagromboló, private jet, termetes terepjáró sötétített üveggel, vagy bármilyen Gyors, Erőteljes, Hatalmat szimbolizáló autó, motor, yacht, motorcsónak.

Öltözködése: Jól láthatóan drága, márkás, igényes. Armani, Louis Vuitton, arany, bőr, gyémánt.

Mint Főnök: Rövid és célratörő. A célt nézi, az embert nem. Arrogáns, lobbanékony, de hatékony.

Mint háziasszony: Bejárónője van.

Profilja a közösségi oldalakon: Kevés duma, jól megválogatott ismerősök. Képein az autójával, motorjával, bombázó csajával látható.

Sportja: Ahol hatalmas erőt kell uralni - technikai sportok. Erősemberség. Küzdősportok az ellenfél ellen irányuló direkt agresszióval. Csapatjátékok inkább nem, vagy csak irányítói poszton. Rugby, boksz, autó-és motorverseny, repülés, vadászat.

Mint RKC: A Pártban vezető pozíciót tölt be, vagy fog/szeretne. A Nagy Képet és az Eredményeket nézi, a részleteket meg a problémákat kevésbé. A kockázatokat bevállalja. Kezdeményező, úttörő. Szereti, ha tekintélye van és ha a legerősebbnek bizonyul. A nehéz súlyokat és különböző megrongálandó objektumokat ő "legyőzi". Nem törődik vele, hogy kit bánt meg vagy kit nem, de ha van célja, azt ő eléri, és elvárja, hogy elismerjék.


Sárgák (szangvinikus)

Címszavakban: Játékos, Komolytalan, Szétszórt, Vidám, Optimista, Színes, Dumagép, Impulzív, Társaságkedvelő, Kíváncsi, Állhatatlan

Irodája: Az asztalán iszonyat kupleráj. Dekoráció nincs, vagy néhány karikatúra, bulifotó, vicces tárgy.

Járgánya: Feltűnő, mókás, sportos, szokatlan formájú vagy színű autó, belül rendetlenség, hangos zene. Pink Cadillac, hupisárga Fork Ka, retro kabrió.

Öltözködése: Színes, bohókás, egyedi, néha ízléstelen. Ha nem egyedieskedhet, akkor legalább egy-két vicces kiegészítővel megbolondítja.

Mint Főnök: Befolyásolható, hajlamos az intuíciójára hallgatni inkább, a tények nem zavarják, könnyen továbblép. Nem bánja, ha folyton röhög valahol valaki.

Mint Háziasszony: Nem parázik a rendetlenségen, és a családban mindenki azt eszik, amit talál. Ő inkább elmegy a gyerekkel a vidámparkba.

Profilja a közösségi oldalakon: Sok a duma, sok az ismerős, sok a fotó, és ő mindegyiken rajta van -többnyire idétlenkedés, játék, bulizás közben.

Sportja: Bármi, ami ügyességet, játékosságot, kreativitást kíván, izgalmat és társaságot kínál. Jó csapatjátékos, de vért izzadni nem szeret. Snowboard, tenisz, brazil foci, tollaslabda.

Mint RKC: Kíváncsi, minden újdonságot kipróbál, kombinál. Motivál és lelkesít. Amennyire lehet, játékot csinál mindenből. A kettlebelljeit színesre festi, és időnként elveszít néhányat. Az edzéstervektől, pártutasításoktól való kisebb-nagyobb eltérésből nem csinál nagy ügyet, a problémákat egyedien, kreatívan megoldja. A megszokott dolgokat és a rutint hamar megunja. Keresi és igényli a humoros helyzeteket vagy ha szerepelhet, feltűnősködhet.

 

Zöldek (Flegmatikus)

Címszavakban: Kiegyensúlyozott, Higgadt, Elmélyült, Alkalmazkodó, Természetkedvelő, Kényelmes, Szerény, Türelmes, Csendes

Irodája: Neki mindegy, milyen. Amúgy csomó virág, plüssállat, családi kép hever mindenütt. Akvárium, természetfotók.

Járgánya: Ló, bicikli. Ha autó, akkor családi egyterű vagy kombi, vagy bármi, amire a kereskedő rábeszéli, lényeg, hogy kényelmes legyen és a tankoláson kívül más macera ne legyen vele.

Öltözködése: Az van rajta, amit talál vagy amit ráadnak, nem érdekli a téma.

Mint Főnök: Családcentrikus, odaadó, hűséges; a munkahely is egy nagy család. Teljesítménykényszerbe nem hajszolja bele magát és másokat sem.

Mint Háziasszony: Imád főzni-sütni, meg a természetes, házi, népies és bio dolgokat, de a takarításhoz képest előnyben részesíti a gyerekeket, virágokat, meg a házi kedvenceket.

Profilja a közösségi oldalakon: Nem lételeme. Azért szereti a zenéit, olvasmányait az ismerőseivel megosztani. A képeken a gyerekei, családja szerepelnek vagy a lova,  kutyája, ellenben ő maga alig vagy egyáltalán nem.

Sportja: Minden ami elmélyülést, odaadást, kitartást igényel. Nem lelkesedik könnyen, de ha mégis, akkor alaposan belemegy. Ultrafutás, evezés, ironman, néptánc, lovaglás, sífutás, túrázás.

Mint RKC: Teljes biztonságra törekszik, rizikót nem vállal. Szereti a rutint és a bejáratott módszereket. Ezoterikus tanokkal, keleti filozófiákkal finomítja a rendszert. Edzés csendben, madárdalban, vagy meditációs muzsikára. Megbízhatóság és kiszámíthatóság, odafigyelés és empátia. Tanítványait gyakran a családja részének tekinti. Feltétlenül tiszteli a tekintélyt. Járt utat a járatlanért el nem hagy. Alkalomadtán hatalmas teljesítmények produkálása és ennek szerényen féligmeddig elhallgatása.

 

Kékek (Melankolikus)

Címszavakban: Komoly, Rendszerezett, Precíz, Tudatos, Normakövető, Gondolkodó, Kockázatkerülő, Tökéletességre Törekvő

Irodája: Tiszta, steril, praktikus, minimalista. Asztalán minden elvágólag, rendszerezve, csoportosítva. Dekorációnak térképek, táblázatok, chart-ok, esetleg geometrikus ábrák.

Járgánya: Konzervatív formájú, lehetőleg német gyártmányú sedan, sötétkék vagy szürke. VW Passat, Astra Classic, Volvo. Belül patikatisztaság.

Öltözködése: Konzervatív, ízléses, visszafogott, tiszta, élére vasalt, mintha a dobozból húzták volna ki.

Mint Főnök: Aprólékos, kockázatkerülő. Tényeket, precíz adatokat követel, a szabályokat maradéktalanul betartja és betartatja. A hűvös, tárgyszerű munkahelyi légkört szereti.

Mint Háziasszony: A rend és tisztaság a házban és a ház körül gyakorlatilag állandó. Mindig minden ki van vasalva. Az ennivaló tudományosan összeállított, egészséges. A kertben a fű golfpályára hajaz.

Profilja a közösségi oldalakon: Nincs. Vagy ha mégis, kifejezetten kevés információ. Fotó nincs, vagy maximum egy régi igazolványkép/hivatalos portré.

Sportja: Ami rendszerezett, tökéletesen kivitelezendő formák és jól körülírható szabályok szerint művelendő. Harcművészetek, tai-chi, műkorcsolya, íjászat, golf, sakk.

Mint RKC: Tudományos igényű, utánaolvas, utánajár, kiszámol, megtervez, szigorúan dokumentál. Ügyel a legapróbb részletekre is, és nem nyugszik, amíg minden a helyére nem került. Excel-tábla nélkül nem kezd bele semmibe. Minden edzéstervet és pártutasítást az utolsó szóig betart, és pontos utasításokra, letisztult módszerekre van szüksége. Fegyelmezett, katonás, kritikus. A részletek néha eltakarják előle a Nagy Képet. Nem vitázik, mert nem jól verbalizál, inkább kitér a konfliktus elől.

 

Következtetés: azt most először vonjátok el ti :) Ki is lehet egészíteni.

Aztán majd folytatjuk, de lehetséges, hogy mára ennyi belőlem bőven elég...? Á, dehogy :)

A bejegyzés trackback címe:

https://redpill.blog.hu/api/trackback/id/tr522118590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.06.29. 19:08:16

ha én leginkább a kék és a sárga keverékének érzem magam, akkor az már tulajdonképpen zöld? Vagy inkább kékeszöld, ha a kék a dominánsabb kicsivel?
És ha nem RKC akarok lenni, hanem kislánytornáztató lány, akkor is érvényes az elemzés? ;)

erdodim · http://erdodim.wordpress.com 2010.06.29. 20:51:46

Én asszem zöldes narancssárga vagyok :-)

Anikó RKC 2010.06.29. 22:32:58

ühüm.én meg szerintem zöld, narancssárga pöttyökkel. és pár pirossal, de csak a stílus miatt :-)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.06.29. 22:45:11

Éppen keresgélek valami ingyenes magyar nyelvű online tesztet, hogy az elvtársak könnyebben boldoguljanak :)
Hát nem akar menni a dolog.
Egyelőre ezt találtam:
www.disc-personality-testing.com/test/index.html
Éppen csak nem magyar, a többi részében meg nemtom milyen :)
Ha találok valkamit, rögtön jövök vele.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.06.29. 22:48:51

Ja a saját leírásom alapján én is zöldessárga vagyok, piros csíkokkal :)

Különben még annyival kiegészíteném a posztot, hogy az autó, iroda stb. leírása csak akkor érvényes, ha azt az ember maga választotta, és nem pl. a házastársa vagy a titkárnője.

aalbert · http://babzsak.blogspot.com/ 2010.06.29. 23:13:26

engem flegmának tartanak (joggal), oszt mégis van excel táblám mindenre... ezzel a türkiz gondolattal még barátkoznom kell... :D

BazsiRKC 2010.06.30. 06:57:35

Piros+zöld. Most akkor portugál vagyok ? Juci, kicsit pontos az elemzésed és ezt nem szeretem :D :D

Bajzath RKC 2010.06.30. 08:27:23

Ez tetszik! :)
Én zöld vagyok.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.06.30. 11:40:01

@Bajzath RKC: Igen, a zöldek leírása mint rólad készült volna :) Már amennyire ismerlek.

@BazsiRKC: Te mint zöld? Hát ezt nehezen hiszem, Bazsika :)

@nolyemi: Végülis nem kell mindenkinek RKC-nak lennie, ezt belátom :) De ide történetesen járnak szép számmal, és érdekes megfigyelni, hogy nem egyformák, annak ellenére, hogy a piros-kék Párt direktíváit követve első blikkre tök hasonlónak tűnnek.

erdodim · http://erdodim.wordpress.com 2010.06.30. 13:06:51

Mér? Ül a Bazsi csendben, madárdalban, és hajlítgatja a red nail-t :-)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.06.30. 13:34:15

@erdodim: Ja, meg ha BJJ mérkőzése van, akkor is Buddhára gondol :)

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.06.30. 13:50:17

@Juci ZB: jaaaaaaa, nem is panaszképpen mondtam :) Én fanantikus tesztkitöltő vagyok úgyhogy semminek nem tudok ellenállni, még akkor sem, ha lett volna felirat, hogy "warning, warning, csak rkc-k töltetik ki!!!" :)

BazsiRKC 2010.07.01. 06:57:57

@erdodim: bár hajlítgatnám :). Én a zöldnél a sportja: néptánc és mint háziasszony ismertem magamra! :)

BazsiRKC 2010.07.01. 06:59:53

@Juci ZB: Oké, bunyó közben nincs Buddha, de Misi a haverom és ha valaki piszkál, annak kioszt egy combost :D

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 10:43:50

@BazsiRKC: Néptánc és mint háziasszony :D :D :D
KÉÉÉÉSSSZ :D

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 10:52:13

Költözés. Hogyan csinálják?

A piros felszólítja házastársát, hogy szerezzen egy költöztető céget. A munkálatokat nagy vonalakban felügyeli egy pohár itallal a kezében, de ügyel rá, hogy jól hallhatóan csörömpöljenek benne a jégkockák.

A sárga nem vallaná be, de imád költözni. Órákat játszik minden, a szekrények mögül előkerülő kacattal, aztán a cuccok felét kidobja, a másik felét besöpri valami dobozba, és az új lakásban hónapokig nem talál semmit.

A kék részletes logisztikai tervvel fog neki a projektnek. A dobozolást módszeresen végzi, rendeltetési hely, ki-és bepakolási sorrend, törékenységi fok, darabszám, szín, fajta, érték és évjárat szerint. Minden doboz tartalmáról leltárt készít, két példányban, az egyiket a dobozra ragasztja, a másikat a mappába lefűzi.

A zöld nem költözik, lehetőleg soha az életben, és minden ilyen kísérletnek az utolsó lehelletéig ellenáll. Ha mégis rákényszerül, akkor évekig tart, míg kiheveri a megrázkódtatást.

Anikó RKC 2010.07.01. 12:52:44

Bazsi! meghaltam! :-D :-D
----------------

hm. a legfurcsább az egészben az,hogy én úgy költözködöm,mint egy kék.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 13:09:58

@Papucs Orrán Pamutbojt: Ez csak játék ám :)
Különben meg miért ne. Van olyan hajlamod is, nem?
A mellékelt ábra szerint még én is le tudom modellezni, hogy hogy csinálná ezt egy olyan ember, aki a saját érdekében mindent szépen rendben akar találni és megtalálni. Egy szép napon tán sikerül kiviteleznem is, mert az ember nemde tanul.

De ez jó játék, nem? :)
Kitaláltam ám még egy csomó példát :)

Anikó RKC 2010.07.01. 13:28:50

@Juci ZB:
JÓ! és jó játék, nagyon! :-)
példákat még!! :-D

Anikó RKC 2010.07.01. 13:29:24

ja. megmondaná Valaki,mi az a combos?

Anikó RKC 2010.07.01. 13:32:58

ha pipivel, pulykával vagy libával (nem velem!!) kapcsolatos,akkor kóser.amúgy nemtom v. nem láttam még.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 14:19:37

@Papucs Orrán Pamutbojt: A combos valami olyan lehet, hogy erőteljes, nagydarab akármi; vagy kemény feladat.
Gondolom.

A szlengblogban rákerestem, de nem mondom meg, hogy mit találtam :)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 14:22:37

@Papucs Orrán Pamutbojt: Példákat még. OK, itt a szituáció:
Piros lámpánál várakozik emberünk az autójában. Váratlanul feltűnik hátulról egy nagy fekete BMW, a kanyarodósávon leelőzi ez egész sort és bevág legelőre. Hogy reagál emberünk, ha ő piros, vagy sárga, vagy kék, vagy zöld?

Akinek kedve van jáccani, a megfejtéseket és/vagy javaslatokat ide írja :)

Anikó RKC 2010.07.01. 14:32:06

rendben-ezt osztja ki a Misi ? :-)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 14:35:54

@Papucs Orrán Pamutbojt: Ja hogy az. Gondolom, az egy jókora rúgást jelent a combba :)

Kovács Lacee 2010.07.01. 15:58:10

@Juci ZB:
Piros: A k...a anyját! Ezzel párhuzamban ráhúzza a kormányt és csak ennyit mond: Majd újra festjük...
Sárga: Legközelebb én is ezt csinálom a rózsaszín Polskimmal!
Zöld: Ha én csináltam volna, tuti lecsap rám egy rendőr és hopp egy 20-as...
Kék: Utána megy, szorosan rátapad, de a következő pirosnál a BMW lestartolja és 100m-en ráver 200-at!:)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2010.07.01. 16:27:19

@Kovács Lacee: Nagggyon jó :)
A pirosra meg a sárgára tök hasonlót mondanék, a zöld se rossz szerintem; a kéket gondolom másmilyennek.

Hátha jön még egy-két javaslat, aztán elmondom ám az én tippemet is. Ami simán lehet hülyeség, hiszen én találtam ki :)

Anikó RKC 2010.07.01. 22:19:28

@BazsiRKC:
ja, a mawashi geri? azt ismerem :-)
teszem hozzá: júúúúúj.
süti beállítások módosítása