Ha valaki még nem olvasta volna.... David Whitley Master RKC írt egy remek postot a fenti címmel és tartalommal. Már nem teljesen új, de az elmúlt hónapban sem vesztett aktualitásából semmit.

Annak okán, hogy minden betűjével maradéktalanul egyetértek, egyrészt belinkelem jól, másrészt veszem a bátorságot és nagyjából (mondom nagyjából!) le is fordítom, mert ha netán valaki nem lenne kellőképpen járatos az ángílus nyelvben, akkor is tudja, meg, mi az igazság :)

A cikk eredetiben itt található.

A Youtube és a többi videómegosztó oldal arra vitán felül alkalmas, hogy terjeszti a világban a kettlebell-igét. Ez jó. A rossz az, hogy bármely hülye foghat egy videókamerát meg egy kettlebellt, és készíthet egy oktatóvideót.

Valahol akár hálásak is lehetünk ezeknek a rémes videóknak és az ezeket készítő idiótáknak. Miért is?

Azért, mert szörnyű videóik által egyesek önként bemutatják, hogy tényleg mennyire osotobák.

Az erő és a biztonságos kivitelezés látható és nyilvánvaló, ha volt már alkalmad megfigyelni, hogyan mutat be egy-egy gyakorlatot valaki, aki tényleg ért is hozzá.

Miről ismerhetjük fel ezzel szemben azt, hogy valamely videót egy komplett hülye követett el? Íme néhány támpont, linkek nélkül egyébként, bár mindegyikre vannak és lesznek is példák (jelen blogon is ugyebár - a fordító megjegyzése)

1. 8 kilónál könnyebb kettlebell. Hacsak nem egy nagyon-nagyon gyenge személy kezében látható ilyen vagy rehab szituációban, akkor egy 8 kilónál könnyebb bellel nem megyünk sokra. Ha netán férfi lennél és ilyesmivel mutatsz be valami "XTREEEEMMEE kettlebell workout" nevű dolgot, akkor egy sissy vagy, és kész.

2. Bárki, aki a "Biggest Loser" című showban tűnt fel. Ezek nem kettlebell instuktorok, hanem tévés személyiségek, mondhatni rossz színészek.

3. Kettlebell Swing fej fölött. A swinggel az energiát előre-hátra projektáljuk, nem fölfelé. Ha fej fölé kívánsz swingelni, akkor tanuld meg a snatch nevű gyakorlatot.

4. Bármi, amiben a kettlebellt előre nyújtják a talajra párhuzamos karokkal. Próbáld ezt meg bármivel, ami nehezebb a macskámnál, és megérted, mire gondolok.

5. Bárki, aki beszólogat az RKC rendszernek vagy Pavelnek. Az amerikaiakra fokozottan igaz ez (de miránk is - a fordító megjegyzése). Valószínűleg sose hallottál volna sem a kettlebellről, se az RKC-ról, ha Pavel nem mutatja meg, hogy mi ez, és tárja szélesre az ajtót előtted. Úgyhogy fogd be és swingelj.

6. Bárki, aki leszólja a Functional Movement Screen (FMS) rendszert vagy Gray Cook-ot. Ha ilyesmire vetemednél, akkor látszólag okosabbnak hiszed magadat mint Gray Cook vagy akár Dan John, akik régebben fociznak ebben a játékban mint amióta én élek, márpedig nem vagyok különösebben fiatal (David Whitley szavai, de a fordító is csatlakozik).

7. Olyan clean, ami egy barbell clean-hoz hasonlatosan ugrik a vállra. Csak csináld. Kölcsönadom hozzá a 40 kilós kettlebellemet és még a mentőket is kihívom neked.

8. Állítható kettlebell, üres hasú (vízzel tölthető) műanyag kettlebell, kötéllel fogott kettlebell stb.  David Whitley nem is tudja, mihez kezdjen ezzel a marhasággal.

És van még bőven, de gutaütés nélkül ennyi fér bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://redpill.blog.hu/api/trackback/id/tr542758249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor H 2011.03.21. 20:36:16

Kötéllel fogott kettlebell? Ezt hogy értsem? Péter is mutatott anno KillerRopeos swinget meg bicepszhajlitást most akko' az rossz ?

Viktor H 2011.03.21. 20:36:59

Kötéllel fogott kettlebell? Ezt hogy értsem? Péter is mutatott anno KillerRopeos swinget meg bicepszhajlitást most akko' az rossz ?

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2011.03.21. 21:01:38

@Viktor H: Jó a kérdés tényleg! Tessék utánanézni az eredeti szövegben, én is így találtam, asszem a kettlebell talpán (nem a fülén) átvezetett kötélról van szó.

Viktor H 2011.03.21. 21:08:17

"Adjustable kettlebells, hollow plastic kettlebells you fill with water, attaching a rope to the end of a kettlebell, etc. I don’t even know how to respond to this kind of stupidity."

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2011.03.21. 21:22:44

@Viktor H: Igen, ez van ott, hogy pontosan hogy is néz ez ki, magam se tudom, de tutira látott valamit a Öreg, ami leverte a biztosítékot :) Nyomozzuk ki. Holnap megpróbálkozom vele, de ha valaki megelőz, azt se bánom :)
süti beállítások módosítása